Asystować umieraniu. Przypadek Świderskiego - Żynis, Bernadetta (Polonistyka. Innowacje, 2023)
Artykuł pokazuje na przykładzie książki Bronisława Świderskiego Asystent śmierci możliwości i niebezpieczeństwa terapii narracją. Zdaje się, że każdy rodzaj terapii jest tylko/aż mechanizmem obronnym, pomagającym wytrwać w ludzkiej kondycji i zmierzyć się z jej śmiertelnością. Książka opisuje też zagrożenia współczesnej demokracji kapitalistycznej, która merkantylizując ludzkie życie i śmierć, zmierza ku dystopii.