(Nie)obcy polski – czyli kilka słów na temat kompetencji słuchania ze zrozumieniem - Przybylska, Alicja; Różycka, Natalia; Socha, Magdalena (Polonistyka. Innowacje, 2024)
Artykuł dotyczy sprawności słuchania, a w szczególności słuchania ze zrozumieniem podczas lekcji języka polskiego w oddziałach ogólnodostępnych i przygotowawczych. Materiałem są wyniki eksperymentu badawczego przeprowadzonego w pięciu grupach uczniowskich. Analizie poddano odpowiedzi uczniów na zaproponowane ćwiczenie słuchania ze zrozumieniem. Przywołane zostaną także zapisy dotyczące omawianej sprawności w dokumentach regulujących pracę nauczycieli (podstawy programowe) oraz lektorów języka polskiego jako obcego.