Metoda rejestracji wideo w procesie kształcenia studentów specjalności nauczycielskiej wobec kompetencji zawodowych przyszłości - Niklewicz, Beata (Polonistyka. Innowacje, 2025)
Tematem jest specyfika kształcenia przyszłych nauczycieli języka polskiego z wykorzystaniem metody mikronauczania, uwzględniająca doskonalenie kompetencji interpersonalnych jako kluczowych kompetencji przyszłości, w kontekście rozwoju technologicznego, sztucznej inteligencji, tradycji metodycznej i interdyscyplinarnego ujęcia dydaktyki. Artykuł zawiera opis wykorzystania na zajęciach akademickich Katalogu nagrań lekcji języka polskiego i realizowania metody mikronauczania na trzech poziomach: krytycznym, kreacyjnym i autorefleksyjnym.