Jenta i jętka, czyli rozważania wokół brzmieniowego podobieństwa imienia oraz nazwy owada wraz z projektem zajęć dla zainteresowanych uczniów - Jaskółowa, Ewa (Polonistyka. Innowacje, 2025)
Autorka stawia tezę, że imię Jenta, bohaterki powieści Olgi Tokarczuk, swoim brzmieniem odsyła do nazwy owada – jętka. Rozważa, jakie znaczenie dla sensu powieści ma to podobieństwo. W części pierwszej przedstawia rozważania interpretacyjne. W części drugiej pokazuje działania, które pozwolą wprowadzić fragmenty powieści Księgi Jakubowe na lekcje języka polskiego.