Interpretacyjne wymiary rekontekstualizacji: Edouard Manet, "Śniadanie na trawie" - Tomaszewska, Grażyna (Polonistyka. Innowacje, 2025)
W artykule dokonuje się reinterpretacji obrazu Edouarda Maneta Śniadanie na trawie jako przykładu rekontekstualizacji i genderowych konsekwencji z tego wynikających. Zwraca się uwagę na próby zamknięcia prowokacyjnej treści obrazu do kontekstu kulturowego XIX w. i jego ograniczeń dotyczących m.in. kobiecej egzystencji, z której współczesność miałaby zostać wyzwolona. Przeciwstawiając się powyższemu, dowodzi się, że prowokacyjność obrazu jest nadal aktualna. Stawia się zarazem pytania o etyczny wymiar samego dzieła, jak i o cenę utożsamienia jej bohaterki z realną osobą.