Od teorii do praktyki. Analiza kompetencji lingwistycznodydaktycznych przyszłych nauczycieli - Piskorz, Klaudia; Szyszka, Julia (Polonistyka. Innowacje, 2025)
Celem badania była ocena świadomości językowej przyszłych nauczycieli (studentów Nauczania Matematyki i Informatyki w wieku 19-25 lat z poznańskich uczelni), ze szczególnym uwzględnieniem poprawnego używania liczebników w szkole podstawowej. Z uwagi na powszechne błędy w stosowaniu liczebników, autorki zbadały świadomość korelacji między nauczaniem matematyki a edukacją polonistyczną. Analiza wyników objęła trzy obszary: świadomość powiązań międzyprzedmiotowych, ogólną kompetencję językową badanych oraz zgodność użycia liczebników z normą słownikową. Uzyskane dane pozwoliły określić przygotowanie studentów do poprawnego posługiwania się liczebnikami oraz ich gotowość do dbania o kulturę języka w praktyce dydaktycznej.