Negatywne skutki niskiej stopy bezrobocia w aspekcie mikro- oraz makrostrukturalnym - RADOMSKI, JAN (Przegląd Krytyczny, 2019)
Artykuł stanowi analizę niskiej stopy bezrobocia jako faktu społecznego, który stał się stanem pożądanym dla wszystkich funkcjonujących obecnie modeli gospodarczych oraz politycznych, przez co codzienna narracja medialna najczęściej pomija jego negatywne aspekty. Dzięki użyciu pojęć i teorii wypracowanych na gruncie socjologii (np. Emile’a Durkheima czy Ervinga Goffmana), autor omawia najważniejsze konsekwencje utrzymywania stopy bezrobocia na niskim poziomie – pozytywne dla struktury, ale potencjalnie szkodliwe dla jednostki w wymiarze długofalowym. Skutki te – dotyczące zarówno mikrostruktur, jak i większych grup – zostają poddane analizie w odniesieniu do kilku obszarów: funkcjonowania jednostek wewnątrz systemu i na jego granicy, zdolności jednostki do oporu, zaniku tradycyjnych form opieki, zjawiska pracy totalnej zagarniającej także pozazawodowe aspekty życia, nadużyć i politycznych manipulacji.