Ambiwalentny obraz faweli Santa Marta na tle przemian pacyfikacyjnych - Lipiński, Kamil (Przegląd Krytyczny, 2021)
Celem niniejszego artykułu jest rzucenie wyzwania opisu przemian faweli Santa Marta w Rio de Janeiro, ambiwalentnego obrazu tej przestrzeni zrodzonego po jej pacyfikacji i widzianego przez pryzmat postindustrialnej analizy Edwarda Soji. W tym celu autor omawia potencjalne zagrożenia związane z separacją jej od innych części miasta, gatekeepingiem i inkryminacją. Ostatnie uwagi dotyczą zaś tego, jak restrukturyzacja faweli Santa Marta, pomimo swojej kryminalnej historii, artykułuje nowe rozwiązania poprzez wzbudzenie zainteresowania zwiedzających wraz z wielobarwnym kolorowaniem fasad domów mieszkalnych u stóp wzgórza w ramach projektu Oh Morro Jeroena Koolhaasa i Dre Urhahna.