Urban social movements in a small town: the case of “Aktywne Giżycko” - Bedynski, Wojciech; Godz, Justyna; Łukowski, Wojciech (Przegląd Krytyczny, 2021)
Badania nad miejskimi ruchami społecznymi w Polsce koncentrują się na dużych miastach, takich jak Warszawa czy inne duże ośrodki finansowe i edukacyjne. Spośród 40 organizacji członkowskich Kongresu Ruchów Miejskich (stan na 31 lipca 2018 r.) tylko dwa pochodzą z miasta poniżej 50 tys. Mieszkańców. Małe prowincjonalne miasta, które wyludniają się na skutek silnej emigracji do metropolii, mają inną definicję poczucia „prawa do miasta”. W artykule omówiono przypadek stowarzyszenia Aktywne Giżycko z 30-tysięcznego mazurskiego miasta. Tekst ma odpowiedzieć na pytanie, dlaczego ta organizacja mająca cechy ruchu miejskiego powstała w małym mieście, podczas gdy w Polsce zjawisko takie jest domeną przede wszystkim dużych aglomeracji. Badanie opiera się na 3-letnich badaniach obejmujących wywiady biograficzne, obserwacje uczestniczące, studia archiwalne i analizę lokalnej prasy.