Gáspár Tamás o pojęciu „post-faszyzmu” - Winczewski, Damian (Przegląd Krytyczny, 2024)
Gáspár Miklós Tamás był w ostatnich latach jednym z najbardziej znanych węgierskich intelektualistów i krytyków polityki rządów Victora Orbana. Jego analizy dotyczące zjawiska kryzysu migracyjnego znalazły swoje odzwierciedlenie w koncepcji „post-faszyzmu”. Trudno ją zrozumieć bez odwołania do innych jego prac i systematycznej rekonstrukcji. Artykuł problematyzuje to pojęcie w perspektywie szerokiej narracji historiozoficznej węgierskiego filozofa, w której nacjonalizm, etnicyzm, faszyzm i post-faszyzm okazują się być kolejnymi etapami sprzeczności rozwoju post-Oświeceniowej kapitalistycznej demokracji liberalnej. Jego myśl polityczna w tym kontekście stanowi apel o przywrócenie perspektywy klasowej w analizach stosunków społecznych.