Zachowanie zdrowia psychicznego uchodźców w warunkach ucieczki przed wojną do Polski z Ukrainy - Ovcharenko, Olha (Przegląd Krytyczny, 2024)
Celem artykułu jest analiza stanu psychicznego migrantów wojennych, którzy przyjechali do Polski od rozpoczęcia wojny rosyjsko-ukraińskiej w 2022 roku z perspektywy psycholożki kryzysowej, realizującej wsparcie psychologiczne kierowane do uchodźców w Polsce. Dominującą grupę uciekających przed wojną stanowią kobiety z dziećmi, niemniej wśród osób, których wojna zmusiła do emigracji są także mężczyźni. Ukrainki znalazły się w zupełnie nowym środowisku, w nieznanym kraju, ale nie traciły sił, by radzić sobie z codziennymi wyzwaniami i utrzymywać standard życia odpowiadający ich bieżącym potrzebom. W grupie migrantek wojennych są jednak i te, które nie poradziły sobie z kryzysem i nadal odczuwają destrukcyjny wpływ traumatycznych doświadczeń na własne zdrowie psychiczne i fizyczne, a tym samym na zdrowie swoich dzieci. Artykuł skupia się na analizie czynników hamujących i sprzyjających zachowaniu zdrowia psychicznego przez uchodźców wojennych w nowym miejscu pobytu.