New Africa is on arrival! Krytyczne refleksje o relacjach kulturalnych pomiędzy Unią Europejską a krajami Afryki - Bieniek, Karolina (Przegląd Krytyczny, 2024)
W czasie, kiedy w szerokim gronie specjalistów, dyskutowane są możliwości zwrotu zagrabionych w czasach kolonialnych afrykańskich artefaktów, pojawia się pytanie o rolę i znaczenie współczesnych relacji kulturalnych między państwami Unii Europejskiej a Afryką. Esej analizuje aktualne wyzwania przed jakimi stoją nieliczne inicjatywy, których celem jest zbliżenie współczesnych instytucji kultury z obydwu kontynentów. Zwraca uwagę na pilną potrzebę intensyfikacji działań dyplomatycznych w obszarze kultury na najszybciej rozwijającym się kontynencie.