Pomoc dzieciom ukraińskim w czasie wojny, pod redakcją naukową Marii Kolankiewicz i Viry Kornit, Wydawnictwa Uniwersytetu Warszawskiego, Warszawa, 2024, ss. 198 - Żelazowska-Sobczyk, Magda (Przegląd Krytyczny, 2025)
Książka Pomoc dzieciom ukraińskim w czasie wojny, pod redakcją Marii Kolankiewicz (Katedra Pedagogiki Specjalnej Uniwersytetu Warszawskiego) i Viry Korniat (Katedra Pedagogiki Społecznej i Pracy Socjalnej Lwowskiego Uniwersytetu Narodowego im. Iwana Franki), została wydana nakładem Wydawnictw Uniwersytetu Warszawskiego w 2024 roku. Monografia podzielona jest na dziesięć rozdziałów, poprzedzonych słowem wstępu od jednej z redaktorek naukowych—Marii Kolankiewicz, która podaje, iż „Opublikowana (…) książka przedstawia potrzeby i problemy dzieci ukraińskich będących ofiarami wojny oraz różne formy pomocy organizowanej zarówno w Ukrainie, jak i w Polsce”. Poszczególne rozdziały dotyczą więc różnych aspektów życia codziennego dzieci ukraińskich z doświadczeniem migracji, ze szczególnym uwzględnieniem wsparcia takich dzieci i ich rodzin.