Oblicza Ireny Sendlerowej. Wizerunek Sprawiedliwej wśród Narodów Świata w relacjach uratowanych przez nią dzieci oraz w debacie publicznej po roku 2000 - SUSZKIEWICZ, KATARZYNA (Przegląd Krytyczny, 2020)
Artykuł ma na celu analizowanie przemian wizerunku Ireny Sendlerowej – Sprawiedliwej wśród Narodów Świata, działaczki Rady Pomocy Żydom „Żegota”. W pracy uwypuklone zostały dwa oblicza Sendlerowej: matczyne, takie, jakie zachowały w pamięci uratowane przez nią dzieci oraz heroiczne – wykreowane w przestrzeni publicznej po roku 2000. W artykule jej postać ukazana została na tle przemian w postrzeganiu relacji polsko-żydowskich w Polsce.