Jak opisać dynamikę polityczną polskiej transformacji? : Karla Polanyi'ego hipoteza ruchu dwukierunkowego - Kassner, Maciej (Przegląd Krytyczny, 2021)
Niniejszy artykuł utrzymany jest w konwencji working paper, a jego celem jest naszkicowanie interpretacji polskiej transformacji ustrojowej z punktu widzenia teorii Karla Polanyi’ego, w szczególności zaś jego koncepcji ruchu dwukierunkowego. W myśl proponowanego odczytania antyliberalny zwrot zapoczątkowany przez zwycięstwo wyborcze Prawa i Sprawiedliwości w 2015 roku jest odpowiedzią na utowarowienie pracy, ziemi i pieniądza wskutek neoliberalnych reform gospodarczych.