Partycypacja i sprawiedliwość społeczna: kluczowe kategorie w edukacji, dla edukacji, poprzez edukację - Markowska-Manista, Urszula; Baranowski, Mariusz (Przegląd Krytyczny, 2024)
Partycypacja i sprawiedliwość społeczna to kluczowe kategorie w edukacji, odgrywające istotną rolę w promowaniu praw człowieka na poziomie lokalnym i globalnym. Kategorie te odnoszą się do różnorodności, równości oraz inkluzji społecznej, będąc fundamentem odpowiedzi na współczesne wyzwania, takie jak zmiany klimatyczne, migracje czy konflikty o podłożu społecznym, politycznym i religijnym. Edukacja pełni tutaj rolę narzędzia transformacyjnego, umożliwiając jednostkom zdobywanie wiedzy i umiejętności potrzebnych do inicjowania zmian społecznych oraz rozwijania odpowiedzialności za wspólnotę globalną. Jednocześnie procesy globalizacji i nierówności strukturalne komplikują wdrażanie tych wartości. Dynamiczne zmiany społeczne, polityczne i kulturowe wymagają od edukacji ciągłej adaptacji i otwartości, jednak często napotykają na opór systemowy oraz anachroniczne podejście do nauczania. Kluczowe znaczenie mają inkluzywne strategie, które uwzględniają różne narracje, grupy społeczne oraz interdyscyplinarne podejścia. W ten sposób edukacja staje się narzędziem sprawiedliwości społecznej, wspierając refleksyjność, współuczestnictwo i krytyczne myślenie w procesie transformacji jednostek i społeczeństw.