Pojednanie z przyrodą - Wodziczko, Adam (Polskie Studia Krajobrazowe, 2024)
Przedruk artykułu Adama Wodziczki (1887-1948) pt. Pojednanie z przyrodą (pierwodruk: „Ochrona Przyrody”, r. 15, 1935, s. 1-12); w tekście dokonano skrótów.