Rola zieleni w kształtowaniu krajobrazu miejskiego Gniezna na przykładzie wybranych ogrodów publicznych - Kędzierski, Maciej (Polskie Studia Krajobrazowe, 2024)
Artykuł ma na celu ukazanie wpływu terenów zieleni, szczególnie parków na funkcjonowanie miasta. Ten fenomen zostanie przedstawiony na przykładzie wybranych parków znajdujących się w Gnieźnie m.in. największego parku miejskiego. Zaprezentowana historia oraz charakterystyka gnieźnieńskich parków ma przede wszystkim zasygnalizować jak ważną rolę pełnią one w przestrzeni miejskiej Pierwszej Stolicy. Analiza miejscowych parków pozwoli także na podkreślenie, iż obok popularnych zabytków Gniezna, liczne tereny zieleni mogą stanowić interesującą atrakcję turystyczną.