Rzut oka na zmiany w faunie Warszawy i okolic wywołane przez wojnę (fragmenty) - Adamczewski, Stanisław (Polskie Studia Krajobrazowe, 2025)
Przedruk fragmentów artykułu Rzut oka na zmiany w faunie Warszawy i okolic wywołane przez wojnę, „Polskie Pismo Entomologiczne” 18 (2-4), 1948: 268-275.