A glance at the changes in the fauna of Warsaw and its surroundings caused by the war - Adamczewski, Stanisław; Nowak, Szymon (Polskie Studia Krajobrazowe, 2025)
Przekład na język angielski fragmentów artykułu Rzut oka na zmiany w faunie Warszawy i okolic wywołane przez wojnę, „Polskie Pismo Entomologiczne” 18 (2-4), 1948: 268-275.