Roślinność ruderalna na gruzach miast polskich (fragmenty) - Kobendza, Roman (Polskie Studia Krajobrazowe, 2025)
Przedruk fragmentów artykułu Roślinność ruderalna na gruzach miast polskich, „Sprawozdania z posiedzeń Wydziału IV Nauk biologicznych” XLII, 1949: 49-60.