Pojednać się z naturą – ochrona przyrody według Adama Wodziczki - Salwa, Mateusz (Polskie Studia Krajobrazowe, 2024)
Tekst przybliża Adama Wodziczkę i jego koncepcje teoretyczne odnoszące się do teorii ochrony przyrody.