The garden as a new ecological paradigm - Salwa, Mateusz (Polskie Studia Krajobrazowe, 2024)
W artykule zostaje postawiona teza, że ogród (oraz ogrodnictwo) można uznać za nowy paradygmat ekologii. Współczesna estetyka i etyka środowiskowa koncentrują się na dzikiej przyrodzie. Zdaniem autora przyrodę chronioną w parkach narodowych, do której się głównie odnoszą wspomniane dziedziny, należy zastąpić w rozważaniach przyrodą kultywowaną w ogrodach. Z teoretycznego i praktycznego punktu widzenia, to ogród należałoby traktować jako model pozwalający poddać namysłowi relacje między ludźmi a środowiskiem naturalnym. The article was first published in Aesthetics of Human Environment.VIII Ovsiannikov International Aesthetic Conference, ed. by. S. Dzikevich, Lomonosov Moscow State University, Moscow 2017, p. 32-45. I elaborated on this topic in Salwa 2020, 149-170; Salwa 2022; Frydryczak, Salwa 2022