Ruderal vegetation on the ruins of Polish cities (excerpts) - Kobendza, Roman; Nowak, Szymon (Polskie Studia Krajobrazowe, 2025)
Przekład na język angielski fragmentów artykułu Roślinność ruderalna na gruzach miast polskich, "Sprawozdania z posiedzeń Wydziału IV Nauk biologicznych" XLII, 1949: 49-60.