Ekonomiczny nacjonalizm i populizm – przenikające się relacje - Riedel, Rafał (Przegląd Politologiczny, 2017)
Celem niniejszego artykułu jest zaprezentowanie analizy dwóch, bardzo ściśle powiązanych ze sobą kategorii, nacjonalizmu ekonomicznego oraz ekonomicznego populizmu. Obie kategorie przenikają się zarówno w realnej polityce, jak i w refleksji akademickiej. Mimo bardzo bogatego dyskursu naukowego na temat obydwu, ich badacze cały czas spierają się nie tylko na temat tego jak je wyjaśniać, ale nawet co do ich zasadniczych treści. Zaproponowana analiza stanowi odpowiedź na ten deficyt i próbuje skupić się na związkach ekonomicznego populizmu i nacjonalizmu. W pierwszej kolejności dokonana została rekonstrukcja podstawowych sposobów rozumienia nacjonalizmu ekonomicznego – jego elementów konstytutywnych, jego historyczności, periodyzacji, jak również podstawowych kategoryzacji. Następna część koncentruje swoją uwagę na populizmie, eksponując jednocześnie jego wymiar ekonomiczny. W części konkludywnej, podobnie jak w całym tekście, autor uwypukla zachodzące relacje pomiędzy nacjonalizmem i populizmem ekonomicznym, ich wzajemnie nachodzące na siebie elementy oraz elementy rozbieżne. Początki populizmu (jako ruchu) były z natury ekonomiczne. Populizm ekonomiczny (jako swego rodzaju “pusta” ideologia) przenika nacjonalizm, kreując wiele z jego współczesnych (re)inkarnacji. Zarówno ekonomiczny populizm, jak i nacjonalizm gospodarczy stają się coraz bardziej istotnymi kategoriami analitycznymi, w związku z rosnącym znaczeniem sił nacjonalistycznych i populistycznych, i z tego powodu wymagają zaawansowanej refleksji naukowej.