Kwestia uchodźców/migrantów i bezpieczeństwa granic państwowych w exposé ministrów spraw zagranicznych Polski w latach 2014–2016 - Pochyły, Piotr (Przegląd Politologiczny, 2017)
Od 2014 roku mieliśmy do czynienia w Europie z “gwałtownym przyspieszeniem”. Rosja zajęła Krym, wybuchł konflikt na Ukrainie. W roku następnym wystąpił kryzys uchodźczy. Cel artykuł to przedstawienie stosunku ministrów spraw zagranicznych Polski w latach 2014–2016 do uchodźców/migrantów i bezpieczeństwa granic państwowych w dorocznych exposé. Ministrowie spraw zagranicznych Polski realizowali w analizowanym okresie generalnie adaptacyjny charakter polityki w odniesieniu do kwestii uchodźców i migrantów, a strategiczny wobec zabezpieczenia granic (wzrost znaczenia NATO, współpraca regionalna).