Manipulowanie preferencjami wyborczymi – czynnik ograniczający uczciwość wyborów w Turcji? - Szymański, Adam; Wódka, Jakub (Przegląd Politologiczny, 2017)
Od 1946 r., Turcja jest demokracją wielopartyjną – w państwie tym regularnie odbywają się wolne, konkurencyjne wybory. Jednak w ostatnim dziesięcioleciu, wraz z konsolidacją władzy przez Partię Sprawiedliwości i Rozwoju, pojawia się coraz więcej wątpliwości co do uczciwości wyborów. Partia rządząca zaczęła uciekać się do szeregu środków, ograniczających ich konkurencyjność. Celem artykułu jest ukazanie skali nadużyć wyborczych w Turcji, z naciskiem na jeden z trzech głównych obszarów manipulacji wyborczych, to jest manipulowanie “preferencjami wyborców” (vote choice), który wydaje się być najbardziej problematyczny. Ambicją autorów jest udzielenie odpowiedzi na pytanie, czy wybory w Turcji, mimo obserwowanych nieprawidłowości, nadal spełniają międzynarodowe standardy, czy też Turcja staje się ‘wyborczą autokracją’?