Modele instytucjonalnej ochrony konsumentów w Unii Europejskiej - Malczyńska-Biały, Mira (Przegląd Politologiczny, 2017)
Artykuł oparty na analizie, aktów prawnych, literatury przedmiotu oraz informacji znajdujących się na oficjalnych stronach internetowych instytucji ochrony, ma na celu przedstawienie ukształtowanych w Unii Europejskiej modeli instytucjonalnej ochrony konsumentów. W publikacji omówione zostały wybrane aspekty instytucjonalno-prawnej ochrony konsumentów na szczeblu ponadnarodowym – unijnym. W dalszej części artykułu wskazano na instytucje unijne, bezpośrednio związane z tworzeniem standardów prawnej ochrony konsumentów. Nazwane zostały ponadto instytucjonalne modele ochrony konsumentów w wybranych państwach Unii Europejskiej. Ostatnia część artykułu pełni rolę konkluzji i zawiera rozważania na temat istoty oraz znaczenia instytucjonalnej ochrony konsumentów we Wspólnocie.