Kultury bezpieczeństwa energetycznego w Unii Europejskiej - Rosicki, Remigiusz (Przegląd Politologiczny, 2017)
Problemem badawczym, będącym przedmiotem analizy w tekście, są „kultury bezpieczeństwa energetycznego” Unii Europejskiej. Głównym celem prezentowanych badań jest dokonanie analizy porównawczej z już istniejącymi wybranymi opracowaniami w zakresie „kultur energetycznych”. W prezentowanej analizie uwagę zwrócono na badania, które wykorzystują metody ilościowe w oparciu o metody grupowania obiektów. W związku z koniecznością uściślenia problemu badawczego w tekście przedstawiono następujące pytania badawcze: (1) Czy zasadne jest twierdzenie, że w Unii Europejskiej mamy do czynienia ze specyficznymi „kulturami bezpieczeństwa energetycznego”?, (2) Czy w okresie 2008–2012, następują zmiany w obrębie, stwierdzonych wcześniej „kultur bezpieczeństwa energetycznego” w Unii Europejskiej? W celu dokonania analizy w zakresie istnienia, bądź też nie „kultur bezpieczeństwa energetycznego” w Unii Europejskiej, przyjęto następujące wskaźniki: (1) wskaźnik energochłonności gospodarki, (2) wskaźnik zależności energetycznej, (3) wskaźnik stirlinga, (4) wskaźnik strat sieciowych i (5) wskaźnik wykorzystania energii odnawialnej. Uznano, że tak dobrane wskaźniki stanowią swoisty definiens przyjętego terminu „kultury bezpieczeństwa energetycznego”. Do weryfikacji założeń przyjętych w analizie posłużono się jedną z metod aglomeracyjnych (czyli metodą Warda) i jedną z metod optymalizacji danego grupowania obiektów (czyli metodą k-średnich).