Wyzwania i-głosowania – praktyka, zasady funkcjonowania i perspektywy. Przykład Estonii i Szwajcarii - Musiał-Karg, Magdalena (Przegląd Politologiczny, 2017)
Przedmiotem niniejszego tekstu są doświadczenia związane z wdrożeniem i-votingu w wybranych państwach Europy. W tekście zwrócono szczególną uwagę na zagadnienia związane z: definiowaniem głosowania internetowego (jako jednej z form głosowania elektronicznego); analizą doświadczeń państw, mających doświadczenia związane z wdrożeniem internetowego głosowania czy procedurom oddawania głosów za pośrednictwem głosowania internetowego. Głównym celem niniejszego tekstu jest odpowiedź na pytania o najważniejsze ryzyka i korzyści związane z głosowaniem przez Internet, o wpływ i-voting na frekwencję wyborczą, jak i o przyszłe perspektywy stosowania i-voting. Rozważania w niniejszym tekście koncentrują się na doświadczeniach dwóch państw z największym – jak się wydaje – doświadczaniem w obszarze i-voting, tj. Estonii oraz Szwajcarii.