Innovations in the Strategy of the European Union’s Economic Growth - Puślecki, Zdzisław W. (Przegląd Politologiczny, 2014)
Celem głównym artykułu jest przedstawienie roli innowacji w strategii wzrostu gospodarczego Unii Europejskiej. Zgodnie z nową teorią wzrostu będącą najważniejszą podstawą koncepcji systemu innowacyjnego, zasadniczym czynnikiem wzrostu gospodarczego jest endogeniczny postęp technologiczny. Do celów szczegółowych badania należały przedstawienie modelu systemu innowacyjnego, teoretycznej koncepcji systemu innowacyjnego i procesu innowacyjnego, korzyści strukturalnych powstających w regionie, modelu Potrójnej Spirali, Unii Innowacyjnej, strategii Europa 2020 oraz instrumentu finansowego Unii Innowacyjnej czyli Horyzontu 2020. Rozważane problemy były badane przy zastosowaniu metod jakościowej i ilościowej. Wykorzystano także metody dedukcji i indukcji oraz statystycznej prezentacji danych i prognozowania. Do najważniejszych rezultatów badań należy stwierdzenie, że w procesie innowacyjnym, także w Unii Europejskiej bardzo ważne są wzajemne powiązania między badaniami naukowymi, przedsiębiorstwami, czyli rynkiem i zarządzaniem na odpowiednich poziomach działalności gospodarczej. Występuje też pozytywna zależność między działalnością innowacyjną i efektywnością procesu innowacyjnego. Więcej wzajemnych interakcji i uwidacznia się przy tym na poziomie regionu niż na poziomie państwa. Nowe programy Europa 2020 i Unia Innowacyjna są niezwykle istotnymi czynnikami strategii wzrostu gospodarczego Unii Europejskiej.