Chiny – Ameryka Łacińska: stosunki gospodarcze w XXI wieku. Perspektywa latynoamerykańska dotycząca szans i zagrożeń - Ratke-Majewska, Anna (Przegląd Politologiczny, 2019)
Artykuł porusza kwestię stosunków gospodarczych Chiny–Ameryka Łacińska w tym stuleciu. W ciągu pierwszych dwóch dekad XXI wieku nastąpił znaczny wzrost handlu między Chinami i Ameryką Łacińską, a inwestycje Chin w Ameryce Łacińskiej wzrosły. Chociaż prezentowany tekst omawia kwestie współpracy gospodarczej, jego głównym celem nie jest jednak prezentacja dynamiki tych stosunków, ale refleksja nad szansami i zagrożeniami dla Ameryki Łacińskiej wynikającymi ze współpracy gospodarczej między Chinami i Ameryką Łacińską. Artykuł omawia zatem możliwości i zagrożenia w wielu aspektach, podając różne argumenty i liczne przykłady. Wnioski z tego artykułu dotyczą zarówno pojawiających się wyzwań, jak i perspektyw współpracy.