Przegląd ekosystemu „fake news” w Indiach a potrzeba zastosowania projektu News Literacy - Kaur, Kanchan (Przegląd Politologiczny, 2019)
Tylko w ostatnim roku ponad 30 osób zginęło w Indiach z powodu pogłosek o porwaniach dzieci rozpowszechnianych w mediach społecznościowych, a w szczególności za pośrednictwem WhatsApp. Dostępność Internetu w Indiach istotnie wzrosła w ostatnich latach dzięki wejściu na rynek Reliance Jo, które uczyniło pakiety danych tańszymi, a przez to bardziej dostępnymi. WhatsApp był najczęściej pobieraną aplikacją. Podczas gdy kraj przygotowywał się do ważnych wyborów, rozpowszechnianie dezinformacji uległo przyspieszeniu. Rządząca partia prawicowa stwierdziła, że w jej grupach WhatsUp uczestniczą ponad 3 miliony osób. Niedawny raport BBC pokazał, iż największa ilość dezinformacji w kraju jest rozpowszechniana przez środowiska prawicowe. Bez względu na to, czy nazwie się to propagandą, dezinformacją czy oczywistymi „fake newsami”, fałszywa lub nieprawdziwa informacja stała się częścią procesu politycznego w Indiach. Co więcej, w ciągu ostatnich kilku lat, indyjskie media zdają się nie sprzeciwiać rządowi i zasadniczo wspierają linię władz. Powodów takiego stanu rzeczy jest kilka i należą do nich korporacyjna własność mediów, regresywne regulacje prawne, jak również całkowite pomijanie mediów przez rządzących. Premier rozmawiał jedynie z kilkoma wybranymi domami medialnymi i w ciągu 5-letniej kadencji nigdy nie otrzymał trudnych pytań. Co więcej, rząd całkowicie pominął media, zwracając się do społeczeństwa bezpośrednio za pomocą mediów społecznościowych. Wszystkie te czynniki tworzą bardzo nabrzmiałą i chaotyczną sytuację informacyjną. Z uwagi na ingerencję rządu w edukację dla większości edukatorów wprowadzanie kursów krytycznego myślenia stało się znacznie trudniejsze. Dzieje się tak mimo podejmowania przez Google News Initative, Facebook czy BBC Schools wysiłków na rzecz wprowadzenia narzędzi do weryfikowania fałszywych informacji.