West Side Story w postkomunistycznym parlamencie: Wpływ płci na zachowania legislacyjne posłów do parlamentu - Hájek, Lukáš (Przegląd Politologiczny, 2020)
Istnieje wiele dowodów na to, że płeć wpływa na ustawodawcze zachowania posłów. Niemniej jednak, jako że większość ustaleń pochodzi z Europy Zachodniej, można zadać pytanie, czy taka zależność zachodzi również w postkomunistycznych parlamentach. Ponieważ oba regiony miały różną historię związaną z płcią, odpowiedź negatywna sugeruje się sama. Natomiast pierwsze kompleksowe badania nad tym zagadnieniem przeprowadzone w państwie postkomunistycznym pokazują coś przeciwnego. Jako przypadek badawczy wykorzystana została działalność parlamentarna przedstawicieli w Czechach w latach 1993–2017. Wyniki analizy pokazują, że choć posłanki mówią mniej, otrzymują więcej stanowisk w organach wewnątrzparlamentarnych niż posłowie płci męskiej. Ponadto większość komisji jest daleka od neutralności płciowej, ponieważ ustawodawcy płci męskiej i żeńskiej mają znacząco różne szanse na to, by zostać ich członkami. Ogólnie rzecz biorąc, wyniki sugerują, że płeć wpływa na zachowanie parlamentarzystów w państwach postkomunistycznych, zaskakująco podobnie jak w Europie Zachodniej.