Frekwencja wyborcza w Polsce na poziomie ogólnokrajowym – wybrane aspekty zagadnienia - Rachwał, Marcin (Przegląd Politologiczny, 2020)
Przedmiotem artykułu jest zagadnienie frekwencji wyborczej w Polsce na poziomie ogólnokrajowym w latach 1990–2019. W szczególności autor skupił uwagę na roku 2019, gdyż zanotowano wówczas najwyższą frekwencję w wyborach parlamentarnych w analizowanym okresie. Celem badań było ustalenie przesłanek, które miały wpływ na wskazaną sytuację, na wzrost aktywności wyborczej obywateli RP. Przeprowadzona analiza skłania do wniosku, iż po przejęciu władzy przez Prawo i Sprawiedliwość w 2015 roku doszło do istotnych modyfikacji systemu społecznego, w tym politycznego, co przyczyniło się do zmiany wybranych cech sytuacji wyborczej i podwyższenia poziomu emocji politycznych. Konsekwencją był znaczny wzrost frekwencji wyborczej w 2019 roku, gdy odbyły się wybory do Parlamentu Europejskiego, jak również do Sejmu i Senatu. Podczas badań zastosowanie znalazły: metoda analizy i krytyki piśmiennictwa (źródeł), metoda systemowa, metody statystyczne.