Międzynarodowe doświadczenie w zakresie prawnego wsparcia bezpieczeństwa informacji i możliwości ich zastosowania w Republice Kazachstanu - Zabikh, Sholpan (Przegląd Politologiczny, 2020)
W artykule autor rozważa problemy zapewnienia bezpieczeństwa informacji, dla których rozwiązania ma zbadać metody i sposoby identyfikacji oraz zapobiegania zagrożeniom w sferze informacyjnej. O bezpieczeństwie informacyjnym społeczeństwa jako całości decydują szybko rosnące możliwości technologiczne nowoczesnych systemów informacyjnych, które w swoim wpływie na politykę, gospodarkę oraz sferę duchową i ideologiczną ludzi stały się obecnie decydujące. Zapewnienie bezpieczeństwa informacji, które dotyczy stanu ochrony żywotnych interesów jednostki, społeczeństwa i państwa w sferze informacyjnej przed zagrożeniami wewnętrznymi i zewnętrznymi, wydaje się być bardzo ważnym zadaniem we współczesnym świecie. Bezpieczeństwo przestrzeni informacyjnej wiąże się z ochroną praw i interesów człowieka i obywatela, społeczeństwa i państwa w sferze informacyjnej przed rzeczywistymi i potencjalnymi zagrożeniami. W artykule przedstawiono również uogólniony opis międzynarodowych doświadczeń w zakresie regulacji prawnej bezpieczeństwa informacji oraz możliwości ich zastosowania w Republice Kazachstanu.