Historyczne i socjologiczne uwarunkowania polsko-ukraińskiego dialogu politycznego - Trosiak, Cezary (Przegląd Politologiczny, 2021)
Obecność ponad miliona imigrantów ukraińskich w Polsce jest źródłem różnego rodzaju analiz i opracowań. Ich celem jest poszukiwanie odpowiedzi na pytanie, jak, ta najliczniejsza grupa imigrantów, głównie zarobkowych i edukacyjnych przebywająca w Polsce, będzie wpływała na przebieg dyskusji na temat społecznych, politycznych, kulturowych i w końcu ekonomicznych skutków migracji? Jeszcze inne pytanie, na które odpowiedzi poszukuje autor tego artykułu, dotyczy tego jak wydarzenia historyczne, takie jak „rzeź wołyńska”, przymusowe wysiedlenia ludności polskiej i ukraińskiej z lat 1939 - 1952 wpłyną na treści i intensywność polsko-ukraińskiego dialogu politycznego i treści polityki historycznej? Autor formułuje tezę, że zarówno polscy jak i ukraińscy mogą dla osiągnięcia doraźnych celów politycznych wykorzystać. Przezwyciężanie balastów historycznych to proces rozpisany na lata i pokolenia. Polityka realizowana jest w krótszych okresach i często zmieniają się jej wektory. Ta konkluzja powinna być zachętą do podejmowania wyzwań związanych z polsko-ukraińskim pojednaniem, który jest warunkiem koniecznym dobrosąsiedzkich stosunków między Rzeczpospolitą Polską i Ukrainą, szerzej, między Polakami i Ukraińcami zarówno w Polsce jak i na Ukrainie.