Głosowanie elektroniczne w opiniach i deklaracjach młodych Litwinów na przykładzie sondażu wśród dorosłych w wieku 19–29 lat – raport z badań wstępnych - Malużinas, Martinas; Górny, Maciej (Przegląd Politologiczny, 2022)
Celem artykułu jest zaprezentowanie wstępnych wyników badań ankietowych, przeprowadzonych wśród litewskich studentów na temat ich opinii o i-votingu i możliwości wdrożenia tej alternatywnej metody głosowania na Litwie. Głównym celem badań były odpowiedzi m.in. na następujące pytania badawcze: Jaki stosunek do głosowania za pośrednictwem Internetu mają młodzi Litwini? Jakie zagrożenia, korzyści i wyzwania związane z potencjalnym wdrożeniem i-votingu na Litwie dostrzega badana grupa. Badania wykazały, iż respondenci uważają, że największe bariery we wprowadzeniu i-votingu na Litwie to: zagrożenie cyberprzestępczością, możliwość naruszeń zasady tajności głosowania, brak woli politycznej, konieczność zmian prawa; młodzi wyborcy chętnie korzystaliby z głosowania za pośrednictwem Internetu i mogłoby to pozytywnie wpłynąć na frekwencję wyborczą wśród tej grupy wyborców; złożoność wyzwań związanych z wdrażaniem i-votingu sprawia, że nie ma szans na jego szybkie wprowadzenie.