The difference in under-expenditure of the social welfare budget in Korea - Lee, Young (Przegląd Politologiczny, 2015)
Przedmiotem badania jest relacja między wydatkami niekwalifikowanym budżetu pomocy społecznej w ramach ograniczonego budżetu Korei w okresie 1965–2008. W artykule wskazano, że pomoc publiczna i wydatki na usługi społeczne są nie do porównania z wydatkami ubezpieczenia narodowego zgodnie z wielowariantowymi modelami ARIMA Box-Jenkins. Ich obecność poddana współmierności jest fałszywa ze względu na wpływ czynników polityczno-gospodarczych. Rezultaty badania w tym artykule mogą wnieść wkład w rozwój teorii budżetowej i polityk budżetowych. Jednak niektóre rezultaty badań powstałych w oparciu o modele ARIMA mogły być nieadekwatne do poddania interpretacji w ramach istniejących teorii i formułują przypuszczenia takie jak te z dziewięcioletnim opóźnieniem, etc. W związku z tym dalsze badania są konieczne.