Counterterrorism Systems of Spain and Poland: Comparative Studies - Zięba, Aleksandra (Przegląd Politologiczny, 2015)
W artykule została przeprowadzona analiza porównawcza systemów przeciwdziałania terroryzmowi w Hiszpanii i Polsce. Analiza ta obejmuje poziom prawny, instytucjonalny oraz operacyjny i taktyczny. Dodatkowo ukazano skalę incydentów terrorystycznych w wybranych krajach, celem ukazania skali Europejskiej, Warszawa 2010; Gen terroryzmu, hert, J. Szymankiem, Zmiany polityczne w pańw: S. Sulowski, J. Danecki, Bliski Wschód coraz bliżej, Warszawa 2011, współredakcja z A. Rothert, J. Szymankiem, Zmiany polityczne w państwach arabskich. Wybrane zagadnienia ustrojowe, 2012.