Microstate and monarchy in the face of the challenges of the modern world. The political system of Liechtenstein and its specificity (an outline of the problem)1 - Łukaszewski, Marcin (Przegląd Politologiczny, 2015)
Przedmiotem artykułu jest próba analizy funkcjonowania systemu politycznego mikropaństwa i monarchii w warunkach współczesnych procesów integracyjnych i globalizacyjnych, z którymi mamy do czynienia w Europie. Autor podejmuje próbę zanalizowania funkcjonowania państwa opierając się na wywiadzie z głównym aktorem politycznym Księstwa – księciem Alojzym, który od 2004 roku, na mocy art. 13bis Konstytucji Księstwa, wypełnia obowiązki głowy państwa. Autor stara się też zwrócić uwagę na specyficzne cechy systemu politycznego tego państwa.