On any topic? Topics of publications of investigative journalism and journalistic intervention in the local press (on the examples of Poland and the USA) - Adamczyk, Wojciech (Przegląd Politologiczny, 2015)
Autor podjął ciekawy, chociaż do tej pory niezbadany kompleksowo na gruncie amerykańskiego i polskiego medioznawstwa problem tematyki poruszanej w publikacjach dziennikarstwa śledczego i interwencyjnego na poziomie lokalnych wydawnictw prasowych. Podobnie jak w mediach ogólnokrajowych ujawnianie afer i nagłaśnianie niewłaściwych zachowań władzy zdarza się dosyć rzadko w mediach lokalnych, a działalność kontrolna w ramach watchdog function of the press występuje w polskich realiach tylko w nielicznych lokalnych mediach komercyjnych, niezależnych od organów samorządowych. Autor omawia wpływ funkcji kontrolnej mediów na dobór tematyki przez lokalnych dziennikarzy śledczych oraz charakter działań lokalnych decydentów politycznych i biznesowych ograniczających tematykę podejmowaną przez reporterów dochodzeniowych. Analizie porównawczej poddano problemy funkcjonowania organów samorządowych oraz społeczności lokalnych nagłaśniane w publikacjach demaskatorskich i interwencyjnych. Do porównania wykorzystano artykuły o tematyce lokalnej nagrodzone Pulitzer Prize za dziennikarstwo śledcze w latach 1926-2015 oraz materiały nadesłane i nagrodzone w latach 2012-2013 w konkursie , Local Press”, organizowanym przez Stowarzyszenie Gazet Lokalnych.