Rodziny transgraniczne i ograniczenia w poruszaniu się po pograniczu polsko-niemieckim podczas pandemii COVID-19 - Giryn-Boudy, Maria (Przegląd Politologiczny, 2022)
Opierając się na wynikach wcześniejszych badań dotyczących wpływu pandemii COVID-19 na ruch transgraniczny w Unii Europejskiej i separacji rodzin transgranicznych, w badaniu skupiono się na wpływie pandemii COVID-19 na ruch transgraniczny polskich rodzin w Unii Europejskiej, a konkretnie sytuacji polskich rodzin oddzielonych granicami pozostającymi w strefie Schengen. Badanie analizuje sposoby, dzięki którym Covid radykalnie ograniczył swobodę przemieszczania się obywateli UE w strefie Schengen, zwłaszcza między Polską a Niemcami. Korzystanie z metod badawczych, takich jak przegląd literatury, obserwacja uczestnicząca i wywiad umożliwiło identyfikacje kluczowych czynników, które ukształtowały kryzys migracyjny podczas pandemii COVID-19 w strefie Schengen, a następnie pozwoliło skupić się na bardziej szczegółowym badaniu dojazdów i problemów migracyjnych polskich rodzin transgranicznych. W artykule sformułowano hipotezę, że polskie rodziny przygraniczne zostały znacząco dotknięte ograniczeniami ruchu granicznego podczas pandemii COVID-19 w strefie Schengen. Wyniki badań wskazują na słuszność takiego założenia i potrzebę dalszych badań w tym kierunku.