Demokracja i wolność w burzliwych czasach. Członkostwo Polski w Unii Europejskiej jako finalny proces integracji po 1989 roku - Janecki, Andrzej; Sługocki, Waldemar (Przegląd Politologiczny, 2023)
Każde państwo ma w swojej historii daty mające znamiona symbolicznych. Konieczna po 1989 roku transformacja polityczna, społeczna i gospodarcza wymagała kosztownych przemian. Perspektywa, a później realizacja dążenia Polski do członkostwa w Unii Europejskiej sprawiła, że z kraju byłego bloku Sowieckich wpływów staliśmy się pełnoprawnym członkiem rodziny europejskiej. Wszystko za sprawą 1 maja 2004 roku. Od tej pory data ta stanowi fundament i nowy rozdział w najnowszej historii Polski. Polska pewnym krokiem wkroczyła w nową przestrzeń polityczną, gospodarczą, a przede wszystkim cywilizacyjną. Celem artykułu było ukazanie drogi do tego ważnego wydarzenia, które na zawsze zmieniło miejsce Polski w Europie.