Analiza preferencji wyborczych mieszkańców Pomorza Zachodniego w latach 2001–2020 - Chrobak, Piotr (Przegląd Politologiczny, 2023)
Artykuł dotyczy preferencji wyborczych mieszkańców Pomorza Zachodniego na tle kraju w odniesieniu do wyborów parlamentarnych, do PE i na Prezydenta RP, z wyjątkiem samorządowych, którym ze względu na odmienną specyfikę, poświęcono osobny tekst. Stosując metodę porównawczą, przeanalizowano wyniki elekcji pod względem geografii wyborczej. Porównanie zróżnicowania przestrzennego zachowań wyborczych, pokazało jak kształtowały się preferencje wyborcze w podziale na województwo, powiaty ziemskie i miasta w których wadzę sprawują prezydenci, w odniesieniu m.in. do trzech najważniejszych ugrupowań (PO RP, PiS i SLD). Sprawdzono czy faktycznie od 2005 r. Platformie udało się zdominować zachodniopomorską scenę polityczną oraz czy zachodzą różnice w preferencjach wyborczych w zależności od miejsca zamieszkania lub rodzaju wyborów? Analizie poddano wyniki elekcji, bez badania czynników na nie wpływających w postaci kampanii wyborczych i wydarzeń na scenie politycznej (zostaną omówione w osobnym artykule). Odnośnie typologii partii przyjęto kryterium ideologiczno-programowe, dzieląc je na lewicę (SLD), centrum (PO RP) i prawicę (PiS). Analiza pokazała, że nie występują istotne różnice w wynikach między poszczególnymi rodzajami wyborów. Bez względu na wyniki w skali kraju, na Pomorzu Zachodnim w latach 1993–2004 występowały preferencje lewicowe, w latach 2004–2015 centrowe, a od 2015 r. centroprawicowe. Natomiast analizując wyniki w zależności od miejsca zamieszkania, to łącznie w trzech rodzajach elekcji, w 8 wyniki między powiatami ziemskimi a miastami prezydenckimi w większości się pokrywały, a w 6 wystąpiły różnice.