Jedność Zjednoczonego Królestwa jako wyzwanie wywołane Brexitem - Danel, Łukasz (Przegląd Politologiczny, 2023)
Artykuł poświęcony jest zmianom, jakie następują w Zjednoczonym Królestwie Wielkiej Brytanii i Irlandii Północnej po opuszczeniu przez nie Unii Europejskiej, co ostatecznie miało miejsce 31 stycznia 2020 roku. Jak się okazało, jednym ze skutków ubocznych Brexitu stało się naruszenie jedności państwa brytyjskiego – pod tym względem jego przyszłość, w kształcie w którym funkcjonuje ono obecnie, stanęła pod znakiem zapytania. Utrzymanie tej jedności należy traktować jako jedno z najważniejszych wyzwań stojących dziś przed brytyjskimi elitami politycznymi. Celem artykułu jest analiza stanu aktualnego jeśli chodzi o jedność państwa brytyjskiego – przede wszystkim w kontekście tendencji separatystycznych w Szkocji oraz potencjalnego ponownego zjednoczenia Irlandii, a także, choć w mniejszym stopniu, w kontekście rozwoju nacjonalizmu walijskiego oraz angielskiego. Autor próbuje odpowiedzieć na pytanie na ile w dłuższej perspektywie czasowej Brexit może wpłynąć na tę jedność i czy może doprowadzić do rozpadu Zjednoczonego Królestwa Wielkiej Brytanii i Irlandii Północnej. By odpowiedzieć na tak postawione pytanie badawcze Autor posługuje się metodą historyczną, metodą analizy instytucjonalno-prawnej, a także metodą analizy treści. Przeprowadzona analiza prowadzi Autora do wniosku, że Zjednoczone Królestwo w najbliższym czasie czeka pogłębiona dewolucja, a co za tym idzie – ewolucja w kierunku klasycznego państwa federalnego. Tego rodzaju reforma konstytucyjna wydaje się być dziś ceną utrzymania jedności tego państwa.