Upadek partii lewicowych w Izraelu: od identyfikacji partii do negatywnej stronniczości - Levy, Mordechai (Przegląd Politologiczny, 2023)
Partie lewicowe są najstarszymi instytucjami politycznymi w Izraelu. Powstały przed utworzeniem państwa i były dominującą siłą polityczną w pierwszych dziesięcioleciach jego istnienia. Jednak od lat 90. XX w. następuje systematyczny spadek ich władzy do tego stopnia, że w ostatnich wyborach do Knesetu, które odbyły się w 2022 r., partie lewicowe ledwo przekroczyły próg. Artykuł wyjaśnia upadek partii lewicowych i próbuje odpowiedzieć, dokąd poszli wyborcy. Splot kilku wydarzeń o charakterze lokalnym i globalnym, jakie miały miejsce w ostatnich latach, spowodował, że partie lewicowe zdystansowały się od charakteryzującej je narracji o syjonistycznym socjalizmie i przyjęły nową narrację, w mniejszym stopniu inspirującą do identyfikacji żydowskich wyborców. Głównym argumentem artykułu jest to, że wyborcy nie zniknęli, a jedynie zmienili swoje zachowania polityczne ze stanu identyfikacji partyjnej i głosowania na partie lewicowe do stanu opozycji politycznej i głosowania przeciwko partiom prawicowym. Aby zilustrować schemat zachowań, zaprezentowano dane dotyczące głosowania w Knesecie w dwóch społecznościach o różnej charakterystyce demograficznej: kibucu Mizra – gminie socjalistycznej utożsamianej z wyborcami lewicy oraz Beit-Shean – mieście będącym bastionem wyborców prawicy. Wniosek jest taki, że sposobem na powrót partii lewicowych do dominacji jest reintegracja tożsamości żydowskiej z wartościami sprawiedliwości i równości.