Porozumienie PO-PiS w wyborach samorządowych 2002 na przykładzie województwa podkarpackiego - Szczepański, Dominik (Przegląd Politologiczny, 2023)
Celem poznawczym artykułu była analiza porozumienia zawartego pomiędzy PO i PiS przed wyborami samorządowymi na poziomie makro (jako ogólna koncepcja porozumienia między dwoma podmiotami politycznymi) i mikro (związanym ze strefą wpływów tej koalicji w województwie podkarpackim). Uwzględnienie tych poziomów pozwoliło określić sposób zawarcia koalicji wraz ze wszystkimi jego konsekwencjami, natomiast na poziomie województwa posłużyło do określenia przebiegu procesu i efektów wyborów samorządowych dla PO-PiS.