Germany’s attitude towards the association agreement between the European Union and Ukraine - Koszel, Bogdan (Przegląd Politologiczny, 2016)
Autor reprezentuje opinię, że do czasu rewolucji w Kijowie (Euromajdan) na przełomie 2013/2014 r. Niemcy nie interesowali się Ukrainą. Próby zacieśnienia kontaktów z Kijowem blokowane były przez Moskwę. System oligarchiczny panujący w tym kraju zniechęcał również UE do podejmowania wobec Kijowa daleko idących zobowiązań. Dopiero po zajęciu Krymu przez Rosję Niemcy się uaktywnili i dzięki ich pomocy doszło do zawarcia przez Unię Europejską umowy stowarzyszeniowej z Ukrainą.