The representation of women in the government decision making in Hungary. Woman’s participation at the middle-level - Ványi, Éva (Przegląd Politologiczny, 2016)
Celem niniejszego artykułu było zbadanie udziału kobiet w podejmowaniu decyzji rządowych na Węgrzech. Zarówno na poziomie ministerialnym, jak i na poziomie sekretarzy stanu. Albowiem to właśnie sekretarze stanu na Węgrzech, na płaszczyźnie politycznej oraz biurokratycznej, odgrywają również istotną rolę w procesie podejmowania decyzji. Co więcej zaobserwowano, że jedynym miejscem, w procesie podejmowania decyzji politycznych na Węgrzech, gdzie może realnie pojawić się większa liczba kobiet są stanowiska zastępców sekretarzy stanu. Wynika to z zaistnienia dwóch głównych powodów: węgierskiej kultury politycznej i tradycji politycznej oraz funkcjonowania partii politycznych, jako swego rodzaju gate-keeperów, w procesie rekrutacji na najważniejsze stanowiska w gabinecie rządowym. Praca swym zasięgiem obejmuje lata 1990–2014, wskazując zmiany w zakresie udziału kobiet w różnych rządach oraz w ich strukturze wewnętrznej. Wyniki oparte są na badaniach empirycznych, które analizują kluczowe organy ministerialne oraz władzy wykonawczej. Analiza obejmuje wszystkich przywódców politycznych i administracje rządów od 1990 do czerwca 2006 r., a także od 2010 do czerwca 2014 r.